fbpx
Unge mennesker på Langelandsfestival

God musik og tryghed

I sommer var journalist Flemming Nin Holm forbi Langelandsfestival, hvor han oplevede festivalen for første gang. Her mærkede han en tryg festival, hvor der er plads til alle – læs bare her:

Hvordan kan forældre sikre, at de unge træder ud i festivallivet på en sikker måde? Langelandsfestival gør en ekstra indsats for at lave trygge rammer for de unge gæster. Og nogle forældre giver en ekstra hånd.

Tekst: Flemming Nim Holm
Foto: Oliver Rosendahl og EfterskoleCamp.dk

Solen er gået ned over det sydfynske ø-hav, men der er stadig et gyldent skær over himlen bag Store Scene. Mellem de store højttalertårne er Nik & Jay i gang med et spektakulært show, der giver fællessang til alle tilhørerne, der står foran scenen eller sidder i campingstole op ad bakken.

Unge mennesker, der danner kæde, så de ikke forsvinder for hinanden, vælter glade rundt. Synger med. Danser. Råber for at overdøve musikken, når et budskab skal videre til bedstevennen. De ældre, der synger med, sidder mere mageligt. Der er tæpper og fornuftigt fodtøj. Nik & Jay er ikke de sidste på Langelandsfestivals Store Scene, for Bubber skal sige farvel, og Tom Duke-box skal synge festivalsangen ‘Langeland Lever Livet’, mens det store fyrværkeri markerer, at festivalen er slut. Men en uges fest synger på sidste vers.

Man kunne spore en smule nervøsitet hos de voksne – men også en lille misundelse. Hvem der bare var ung og skulle på festival.

EFTERSKOLEAFSKED

For Vanessa Smollerup har festivalen været afslutningen på et år på efterskole. De fleste af vennerne fra året er med på Langelandsfestival, og i en hel uge bliver der festet i deres camp, der ligger i den ene ende af festivalområdet. Længst væk fra de magelige campingvogne og familieteltene. På UngCamp og EfterskoleCamp er der mindre telte, men højere til loftet.

Der må larmes lidt mere – hvilket det også bliver. Syv dage inden Nik & Jay gik på scenen, var de fleste unge blevet kørt til området af forældre, der læssede campingudstyr og drikkevarer af på en vendeplads med plads til solide familiebiler. Mange unge fik formaninger om, at de skulle drikke godt med vand og passe på hinanden. Man kunne spore en smule nervøsitet hos de voksne – men også en lille misundelse.

Hvem der bare var ung og skulle på festival. Vanessas mor og stedfar kørte ikke hjem. De trak en campingvogn ned i den anden ende af festivalen, for på den måde at være med til festival og samtidigt give Vanessa et sikkerhedsnet gennem hele festivalen. Der ville være et sted at søge hen, hvis der blev brug for voksensupport.

GODE RAMMER FOR DE UNGE

Majbritt Smollerup, der er mor til Vanessa, fortæller, at familien har været på Langelandsfestival flere gange. ”Det er fjerde gang, at vi er her”, fortæller Majbritt, der fremhæver den gode musik som grund for at familien henlægger en del af sommerferien i Det Sydfynske Øhav. Men der er heller ingen tvivl om, at netop i år er der særlige hensyn. Vanessa er kun 15 år, og hendes mor lægger vægt på EfterskoleCamps faciliteter, der bl.a. betyder, at andre ikke kan komme til de unges område, da det er indhegnet.

Der er også særlige medarbejdere, der har opsyn med de unge. ”Hun havde ikke fået lov til at tage med, hvis der ikke havde været en særlig lejr,” forklarer Majbritt Smollerup. Mens datteren bor i EfterskoleCamp, bor resten af familien i den anden ende af festivalområdet. Det er her campingvogne kan ligge med udsigt over vandet. Hvor grillpladserne har hektisk aktivitet ved aftensmadstid, og hvor familier dyrker meget andet end musik og ølbong.

Seperat ungeområde

Langelandsfestival er mindre end de største festivaler, og området er noget lettere at overskue. Festivalen har to særlige områder til de unge – EfterskoleCamp og UngCamp.

Her er særlige frivillige, der er omkring de unge, og på EfterskoleCamp er der morgenmad og forskellige udfordringer. Langelandsfestival har en meget stram holdning til narko m.m. Besiddelse eller indtagelse betyder bortvisning, og lattergas har samme effekt. Alt sammen for at sikre, at alle har en god festival.

Det har været en hektisk nat i EfterskoleCamp, så det er rart at komme på besøg et sted, hvor der er en god madras og morgenmad.

En hæs røst

Vanessa er kommet til moderens campingvogn. Det har været en hektisk nat i EfterskoleCamp, så det er rart at komme på besøg et sted, hvor der er en god madras og morgenmad. Men trods den kærlige pleje, er Vanessas stemme som sandpapir. Den har været flittigt brugt, da der skulle synges og snakkes med efterskolevennerne (og nogle nye). Nu sidder hun ved familiens bord i forteltet og fortæller om indtrykkene. ”Det er mega-dejligt, at mor er her,” fortæller den amarkanske teenager, ”her er lidt renere end i efterskolecampen.”

Trods den ru stemme virker Vanessa til at have en god festval. ”Jeg glæder mig mest til koncerterne”, siger hun, og lister de bands som hun og vennerne normalt hører: Kesi, Citybois, Bro, Skins m.fl. Stemmen vil nok forblive hæs i den kommende tid, for mange af de unge favoritter gæster Langeland.


Camp-battle

I EfterskoleCamp er der stille om formiddagen. ”Der sker ikke så meget, andet end at vi spiller druk-spil”, forklarer Vanessa. ”Men kl. 3 er der camp-battle”. Efterskoleeleven fortæller, hvordan alle fra de forskellige camps mødes i en særlig arena, hvor de kæmper mod hinanden. Det kan for eksempel være at lave flest armbøjninger eller spise et æble uden at bruge arme.

Det er de frivillige i campen, der arrangerer disse lege. Vanessa kan godt lide at være i EfterskoleCamp, selvom hun synes, at der er for beskidt. Der er ingen kære mor, der rydder op, så derfor er det dejligt at komme til campingvognen, hvor der er rent og pænt – selv på en festival.

Mange unge

Oliver Dinesen er blandt de arrangører, der tager sig af efterskoleeleverne. Han fortæller, at årets festival har 1.650 unge mennesker i de særlige camps. Der er et separat billetsystem, der tager sig af tilmeldingerne, der giver adgang til nogle særlige privilegier – bl.a. andet morgenmad, camp-battles og temafester. Der er mere end 50 frivillige, der holder øje med de unge mennesker i den indhegnede lejr.

Ingen voksne skal komme på ubehageligt besøg, men nogle af de unge – blandt andet Vanessa – har en voksen uden for hegnet, der er med til at give ekstra omsorg og sikkerhed, når de første skridt skal tages ud i festivallivet. Det er mega-dejligt, synes Vanessa.

Hvis du vil vide mere om EfterskoleCamp på Langelandsfestival, så kan du se på denne hjemmeside.